Český název muchovník vznikl v době národního obrození a těžko říct, co autora pojmenování k tomu vedlo.😊 Muchovníky mají svoji domovinu v Severní Americe, tudíž v našich zeměpisných šířkách velmi dobře prospívají. Na jídlo je nejvhodnější muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia), ale dostupné jsou i druhy Amelanchier lamarckii, A. ovalis, A. canadensis a další.
Muchovník spojuje řadu skvělých vlastností, které bychom po rostlinách na své zahradě určitě chtěli.
- bohatě plodí,
- je odolný vůči chorobám a škůdcům,
- je mrazuodolný až do -43 °C,
- dlouhověký,
- takřka nepotřebuje řez, pouze průklest,
- nádherně kvete na jaře, bohatě plodí v létě a červenými listy září na podzim,
- mnohostranné využití v kuchyni,
- dozrává postupně, takže sklízíme minimálně měsíc,
- vysoký obsah vitamínů a antioxidantů.
Pěstování muchovníku je velmi jednoduché, nemá zvláštní nároky na péči. Řez postačuje jen prosvětlovací, půdu potřebuje neutrální, má jen základní požadavky na hnojení a závlahu. Dorůstá do výšky okolo 3 m a šířky 2-3 m. Je samosprašný, takže nutně nepotřebuje další exemplář k opylení. U nás jsou nejznámějšími odrůdami Smoky, Thiessen, Martin, Prince William a další.